Bij deze video beginnen we met oefeningen voor je rug.

Oefeningen voor je rug
Onze rug vangt veel van onze emotionele spanningen op. Afvalstoffen hopen zich op in onze rugspieren. Pijn en stijfheid zijn het gevolg. Met een gezonde en lenige rug functioneren we beter. Onderstaande oefeningen maken de rug soepel en sterk.

De aaphouding zorgt ervoor dat je onderrug wordt uitgerekt. Zorg er wel voor dat je voeten plat op de grond staan. Houd je armen tussen je benen. Probeer deze oefening je eigen te maken. Ga elke dag even in deze houding zitten. Het is belangrijk dat de onderrug goed wordt uitgerekt om spanning en stijfheid te voorkomen.

Buig vanuit de aanhouding langzaam voorover op de inademing. Voeten op iets meer dan schouderbreedte. Adem uit en voel dat je iets losser wordt. Knieën mogen iets gebogen zijn. Blijf een tijdje hangen en voel de ontspanning in je (onder)rug. Laat alles losjes hangen.

Ga zitten op je handen en knieën. Draai rondjes op je knieën van voor naar achter en van links naar rechts. Adem in en uit al naar je gelang je voor of achter bent.

Ga zitten op je handen en knieën. Adem in en breng je rug zover mogelijk omhoog (bolle rug). Hou je adem even vast. Laat je rug zakken en adem langzaam uit.

Adem in en plaats je billen op je voeten en je handen helemaal naar voren. Adem uit. Kom omhoog op de inademing en adem uit als je naar voren hangt met een holle rug. Kijk omhoog. Adem in en kom weer naar achteren, adem uit als je ontspant met je handen zo ver mogelijk naar voren. Doe dit een paar keer en eindig met een bolle rug.

De sprinkhaan. Ga liggen op je buik. Plaats beide handen je zij. Hef je hoofd en benen op een uitademing van de grond. Adem langzaam door en hou deze positie 20 tot 30 tellen vast.

Idem als voorgaande oefening. Plaats nu echter je vuisten in je liezen. Hef je hoofd en benen op een uitademing van de grond. Adem weer langzaam door en hou deze positie ook weer 20 tot 30 tellen vast. Met deze oefening druk je op de milt-, nier- en levermeridiaan en maak je je bloed schoon.

Rollen op je rug. Trek je benen in en val voorzichtig achterover. Rol heen en weer op je rug. Gebruik hierbij je buikspieren. Zorg ervoor dat je rug rond blijft en je je wervels een voor een afrolt. Doe dit minstens twintig keer per dag en rugklachten worden verleden tijd.

Armen en handen
Door de armen en handen te strekken, strek je zes meridianen. Veel armoefeningen zijn ontspannend voor de schouders. Handoefeningen stimuleren de bloedcirculatie en brengen de hersens tot rust.

Ga op de gekrulde tenen zitten. Breng je armen omhoog en vouw je vingers in elkaar. Armen zijn gestrekt en schouders zijn laag. Duimen en pinken tegen elkaar. Eerst met de handpalmen naar beneden. Draai ze na een tijdje om met de handpalmen naar boven gericht. Als je het niet volhoudt om op gekrulde tenen te blijven zitten, mag het ook in halve lotushouding of seiza.

Ga zitten op handen en knieën. Leg je handpalmen plat op de grond. Je vingers wijzen naar je knieën. Strek voorzichtig naar achter zodat je een strekking voelt aan de binnenkant van je onderarm.

Draai nu je handen om terwijl je vingers nog steeds naar je knieën wijzen. De bovenkant van je hand raakt nu de grond. Buig nu voorzichtig naar achter zodat je een strekking voelt aan de buitenkant van je onderarm.

Wapper met je handen zodat je polsen losser worden.

Strengel je vingers in elkaar en draai je polsen rond.

Strek je armen vooruit en strengel je vingers ondersteboven in elkaar. Adem in en breng je handen naar je borstkas. Strek ze vervolgens door op de uitademing. Adem weer in en breng je handen via de borstkas weer naar de uitgangspositie op de uitademing. Doe dit een paar keer achter elkaar. Wissel je handen ook om.

Wrijf over de polsen in de lengte van de duim en de zijkant van je arm. Draai cirkeltjes over je pols.

Benen en voeten
Onze benen en voeten krijgen soms te weinig aandacht. Het bloed en de energie moeten ook in onze benen goed door blijven stromen.

Ga zitten met je benen recht naar voren. Leg een voet op je bovenbeen en draai hem los. Hou daarbij je enkel vast onder de enkelknobbel. Trek je voet naar achteren en buig naar voren. Schud je voeten los en leg je been rustig neer. Wissel van been.

Trek je knieën op. Wrijf met je vingers tussen de middenvoetsbeentjes van je voeten. Wrijf daarna over je enkels en warm ze rustig op. Wrijf ook eens met je handpalmen over je knie.

Plaats je elleboog aan de binnenkant van je bovenbeen. Leun met je elleboog op de drukpunten vanaf je knie tot aan je lies. Behandel de drukpunten een voor een. Blijf op elk punt even een tijdje leunen totdat het opgewarmd is. Loop zo je bovenbeen af richting je lies. Wissel van been. Deze oefening maakt je rustig in je hoofd en gaat blauwe plekken tegen. Bij vrouwen werkt hij verlichtend voor menstruatie- of overgangsklachten.