Tips. Voor als je begint met de oefeningen.


Enkele tips. Bij do-in geldt: kies oefeningen uit die je prettig vindt. Wees geduldig en lief voor jezelf. Raak niet gefrustreerd als een oefening niet lukt. Neem de tijd om de oefeningen eigen te maken. Begin met de do-in oefeningen die je zelf het meest eenvoudig vindt. Doe niks met tegenzin. Dan wordt het oefenen ook steeds leuker en ga je vanzelf meer behoefte krijgen aan andere oefeningen en kies je voor meer variatie.

Probeer wel regelmatig te oefenen. Alleen dan merk je verandering en verbetering in je lichaam. Oefen liever twintig minuten meerdere keren per week dan een keer per week anderhalf uur.

Heb je chronische klachten, wees dan extra voorzichtig. Heb je last van duizeligheid, sla dan oefeningen over waarbij je voorover hangt.

De vuistregel is: adem bij de beginpositie in door je buik, adem bij de strekking uit. Dat is ook het principe van loslaten. Bij elke uitademing laat je los. Je zult ook merken dat je bij de uitademing steeds verder kunt strekken. In principe probeer je de meeste strekkingen ongeveer twee minuten vol te houden. Een beetje pijn mag. De stijfheid verdwijnt vanzelf.

Voor alle do-in oefeningen geldt: strek zowel de linkerkant van je lichaam als de rechterkant. Eén kant van het lichaam is altijd soepeler. Dat is normaal. Begin altijd met de makkelijke kant (de kyo kant). Met de meest soepele kant dus. Deze kant strek je wat langer dan de moeilijke kant (de jitsu kant). Zo verdeel je de energie in het lichaam en zul je merken dat de stijve kant steeds soepeler wordt.

Tot slot: luister naar je lichaam en ga weer voelen! Voel eens wat er gebeurt als je een kant van het lichaam hebt gestrekt. Voelt het warmer? Tintelt het?

 

Waarschuwing:
Forceer nooit, luister naar je lichaam.
Raadpleeg altijd je arts bij een acute of chronische ziekte.
Overleg met een geoefend shiatsu therapeut welke oefeningen geschikt voor je zijn.
Pas op bij kanker, osteoporose, hoge bloeddruk, zwangerschap en chronische vermoeidheid, spataderen, verklevingen en operatielittekens.
Stop met de oefening als er scherpe of acute pijn ontstaat.
Ik deel graag mijn ervaring en kunde met je, maar je blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor wat je doet met de oefeningen en suggesties in mijn boek en de films.