Meridianen zijn energiestromen in het lichaam die gekoppeld zijn aan organen. De behandeling van meridianen (met bijvoorbeeld shiatsu of acupunctuur) werkt door op lichamelijk, psychisch, emotioneel en spiritueel niveau. Meridianen zijn niet zichtbaar, wel voelbaar. Door alle meridianen die door ons lichaam lopen, moet voldoende energie stromen. Stijfheid kan blokkades veroorzaken waardoor lichamelijke en geestelijke klachten kunnen ontstaan. Er zijn twaalf hoofdmeridianen in het lichaam. Deze twaalf hoofdmeridianen zijn onder te verdelen in zes paren. Elk paar bevat een yinmeridiaan en een yangmeridiaan.

yinmeridiaan yangmeridiaan
long dikke darm
milt maag
hart dunne darm
nier blaas
hartbeschermer drievoudige verwarmer
lever galblaas

Bij alle meridianen staat hieronder beschreven waar deze in het lichaam loopt, wat zijn functie is en welke klachten kunnen ontstaan als er niet voldoende energie doorheen stroomt.

Longmeridiaan
De longmeridiaan begint aan de voorkant van de schouder en loopt via de schouder aan de binnenkant van de arm naar de duim.

Functie
De longmeridiaan zorgt voor het inademen van levensenergie. Hij bepaalt ons reukvermogen. Hij beschermt tegen verkoudheid en griep. Bij de uitademing verwijdert hij schadelijke afvalstoffen uit het lichaam. Hij speelt een belangrijke rol bij het uiten en loslaten van verdriet en pijn.

Onbalans
Is de longmeridiaan uit balans dan voel je je geïsoleerd of melancholisch. En je hebt gebrek aan eigenwaarde. Je vindt het moeilijk om je verdriet te uiten en je hebt keelklachten. Vermoeidheid, bleke gelaatskleur, kortademigheid, hoest en astma duiden op een chronische zwakheid van de longen. Benauwdheid en een beklemd gevoel op de borst komen ook voor. Een droge huid duidt ook op een onevenwichtige longmeridiaan.

Dikke-darmmeridiaan
De dikke-darmmeridiaan loopt naast de longmeridiaan. Hij start bij de wijsvinger. Hij loopt via de schouder door tot onder de neusvleugels.

Functie
Net als de longmeridiaan staat uiten en loslaten centraal. Letterlijk regelt de dikke darm de afscheiding en uitscheiding van afval. Hij heft stagnatie van ki op.

Onbalans
Kun je moeilijk loslaten? Denk je negatief en ben je star? Het kan duiden op een onevenwichtige dikke-darmmeridiaan. Een verstopte neus, constipatie of diarree, jeukende pijn, pijn in de ondertanden komen ook voor. Je bent extra vatbaar voor verkoudheid.

Miltmeridiaan
De miltmeridiaan begint bij de binnenkant van de grote teen. Hij loopt aan de binnenkant van het been, over de buik tot aan de zijkant van de ribben.

Functie
De milt en de alvleesklier regelen de spijsvertering. De milt transformeert en transporteert het bloed. Hij beheerst de insulineproductie en maakt spijsverteringsenzymen aan. De miltmeridiaan heeft te maken met het denkvermogen. Scherpe concentratie en geheugen. Een evenwichtige miltmeridiaan zorgt voor regelmatige, niet te dunne ontlasting. Hij helpt je met concentreren en dingen herinneren.

Onbalans
Is de miltmeridiaan uit balans dan heb je een slecht geheugen en moeite met concentreren. Je hebt het gevoel de hele dag door moe te zijn. Daarnaast komt diarree voor, blauwe plekken, zwakke spieren, regelmatige bloedneus, spataderen, orgaanverzakking, bleek tandvlees, een slechte eetlust, zwaarlijvigheid en een grotere kans op suikerziekte.

Maagmeridiaan
De maagmeridiaan loopt over het gezicht, de buik en het midden van het been. Hij begint onder het oog en eindigt bij de tweede teen.

Functie
De maagmeridiaan neemt de smaken waar en brengt de vertering op gang. Hij is van invloed op de eetlust. Is verbonden met het denken en gevoelens van zorgzaamheid en sympathie. Hij is van invloed op het functioneren van de vrouwelijke organen.

Onbalans
Hoofdpijn, braken, oprispingen en maagklachten kunnen voorkomen. Piekeren en bezorgd zijn brengt de maagmeridiaan uit balans. Je hebt moeite met smaken onderscheiden.

Hartmeridiaan
De hartmeridiaan loopt aan de binnenkant van de arm van de pink tot aan de oksel.

Functie
De hartmeridiaan regelt de functies van het hart, de bloedvaten en de bloedsomloop. Hij beheerst ons spraakvermogen. Met een evenwichtige hartmeridiaan voel je je blij en kun je goed lachen.

Onbalans
Is de hartmeridiaan uit balans dan uit zich dat in de vorm van hysterie, ongepast lachen, stotteren, nervositeit en een onrustige en verwarde manier van denken. Lichamelijke klachten zijn hart- en vaatziekten. Pijn of benauwdheid op de borst. Transpireren en spraakstoornissen.

Dunne-darmmeridiaan
De dunne-darmmeridiaan loopt aan de zijkant van de arm. Van de pink naar het schoudergewricht en via de onderkant van het jukbeen naar het oor.

Functie
Het verteren van voedsel en het scheiden van vloeibare en vaste substanties. De dunne-darmmeridiaan zorgt ervoor dat je zuiverheid van onzuiverheid kunt scheiden. En waarheid van leugen. Je kunt er helder mee oordelen en evenwichtig reageren bij emotionele opwinding.

Onbalans
Is de dunne-darmmeridiaan uit balans dan durf je minder goed op je eigen oordeel te vertrouwen. Gehoorproblemen, stagnatie van de bloedsomloop, bloedarmoede, pijn in de schouders, pijn in de boventanden en opgezette wangen zijn het gevolg van een onevenwichtige dunne-darmmeridiaan.

Niermeridiaan
De niermeridiaan begint onder de voetzool en loopt aan de binnenkant van het been door tot over de buik. Hij eindigt onder het sleutelbeen.

Functie
De nieren zijn onze oerbron. De niermeridiaan heeft te maken met wilskracht en het vermogen om vooruit te komen in het leven. De niermeridiaan helpt merg te vormen voor de hersenen, ruggengraat en botten.

Onbalans
Heb je last van angstgevoelens en rusteloosheid? Maak je je druk om kleine dingen? De niermeridiaan kan uit balans zijn. Ook onderrugklachten, gehoorproblemen, haaruitval, het vasthouden van vocht, problemen met plassen, vermoeidheid, duizeligheid en struikelen komen voor.

Blaasmeridiaan
De blaasmeridiaan begint aan de binnenkant van de oogkas. Hij loopt over het hoofd naar achteren. Over de rug helemaal en de achterkant van het been tot aan de kleine teen.

Functie
De blaasmeridiaan regelt de opslag en uitscheiding van vloeibare afvalstoffen, zoals urine. Hij is verbonden met de hersenen, het autonoom zenuwstelsel en de hypofyse. Een evenwichtige blaasmeridiaan geeft moed, creatieve mogelijkheden en innerlijke kracht.

Onbalans
Is de blaasmeridiaan uit balans dat is het autonoom zenuwstelsel gespannen. Je voelt je angstig en rusteloos. Je hebt blaasklachten en last van je knieën. Kramp in de benen en een strak gevoel aan de achterkant van de benen komen vaak voor.

Hartbeschermer
De hartbeschermer (of kringloopmeridiaan) loopt aan de binnenkant van de arm in het midden. Hij begint naast de tepel en loopt door tot aan de binnenkant van de nagel van de middelvinger.

Functie
De hartbeschermer beschermt het hart (met het hartzakje dat als een beschermend vlies om het hart heen ligt) tegen te grote lichamelijke en psychische spanningen. Tevens regelt hij de bloedsomloop.

Onbalans
Is de hartbeschermer uit balans dan ben je minder in staat om emoties goed te verwerken. Angstgevoelens en relatieproblemen komen ook voor. Hartkloppingen, hete handpalmen, hoge of lage bloeddruk en een benauwd gevoel in de borst. Heb je snel last van de zon? Dit kan duiden op een onevenwichtige hartbeschermer.

Drievoudige verwarmer
De drievoudige verwarmer loopt in het midden van de arm aan de buitenkant vanaf de ringvinger naar het oor.

Functie
De drievoudige verwarmer is onze lichaamsthermostaat. Hij regelt de weerstand en beschermt de immuniteit. Via het lymfvatenstelsel, door te zorgen voor verspreiding van water en andere vloeistoffen in het lichaam. Hij scheidt afvalstoffen af. Hij zorgt ervoor dat het lichaam zich makkelijk aanpast aan temperatuurswisselingen en minder ontvankelijk is voor infecties en koorts. Ook emotionele bescherming staat centraal. En de wijze waarop je relaties met anderen aangaat. Tot slot verdeelt de drievoudige verwarmer de energie tussen de organen.

Onbalans
Gebrek aan warmte op sociaal gebied. Mentale obsessies. Bij grote temperatuurswisselingen kun je snel ziek worden. Je hebt minder weerstand. Allergie en lymfklierstoornissen komen ook voor.

Levermeridiaan
De levermeridiaan begint bij de binnenste hoek van de nagel van de grote teen. Hij loopt via de binnenkant van het been langs het bot van het scheenbeen en de binnenkant van de dij omhoog en eindigt tussen de ribben.

Functie
De lever slaat bloed op. De levermeridiaan ondersteunt daarbij en hij verspreidt de levensenergie. Zodat alle lichamelijke functies soepel verlopen. De levermeridiaan heerst over de pezen en gewrichten, voedt de ogen en manifesteert zich in de nagels. Een evenwichtige levermeridiaan geeft visie in het leven en voldoende energie om nieuwe dingen aan te pakken.

Onbalans
Is de levermeridiaan uit balans dan uit zich dat in frustratie, woede, agressie en depressie. Het zorgt voor een starre manier van denken. Oogkwalen duiden op een storing. Net als alle leverkwalen. Zoals hoofdpijn, jicht, artritis en problemen met gewrichten, pezen en banden.

Galblaasmeridiaan
De galblaasmeridiaan loopt aan de zijkant van het lichaam. Hij begint bij de buitenste ooghoek en loopt via de zijkant van het hoofd en de romp naar de bil toe. Verder aan de buitenkant van het been tot aan de vierde teen.

Functie
De galblaasmeridiaan ondersteunt de opslag van gal en de vertering van vetten. Hij verspreidt de energie van voedingsstoffen door het lichaam zodat de energie in het hele lichaam in evenwicht kan blijven. Een evenwichtige galblaasmeridiaan stelt je in staat keuzes op korte termijn te maken. Je bent flexibel.

Onbalans
Stoornissen in de galblaasmeridiaan uiten zich in besluiteloosheid, schuchterheid, bitterheid en ongeduld. Lichamelijke symptomen zijn onder meer galstenen en galblaasproblemen. Gebrek aan lichamelijke activiteit en wendbaarheid. Stijfheid aan de zijkant van het lichaam.

meridianen, do-in, do-in yoga, online yoga, yoga online