toelichting video ‘Ademhalen en opwarmen’


De eerste oefening van de do-in video ‘Ademhalen en opwarmen’ is een ademhalingsoefening. Ga zitten in seiza of, als je dit niet lang volhoudt, in kleermakerszit (of lotushouding). Seiza is de traditionele Japanse manier van zitten, met de voeten onder de billen gevouwen. Het is de ideale zithouding omdat je rug automatisch recht komt te staan. Leg je handen op je buik en adem rustig naar je handen toe. Bij de inademing komen je handen vanzelf naar voren. Bij de uitademing valt je buik weer naar binnen. Kijk en leer op je gemak van de video ‘Ademhalen en opwarmen’.

Probeer ook naar je rug toe te ademen. Plaats je handen op je rug en adem weer naar je handen toe. Voel dat je rug opwarmt.

Maak je hoofd en nek los. Laat je hoofd naar een kant vallen. Bij de strekking adem je uit. Op de inademing plaats je je hoofd weer in het midden. Laat daarna je hoofd zachtjes naar voren vallen. Met halve maantjes draai je je hoofd afwisselend naar links en rechts. Let op de ademhaling.

Trek je schouders omhoog en hou je adem even in. Laat je schouders op de uitademing in een keer naar beneden vallen. Doe dit een paar keer achter elkaar.

Ga rechtop staan en ga met je voeten op iets meer dan schouderbreedte staan. Breng je handen op schouderhoogte. Zwaai ze met veel kracht naar achteren zo ver je kan en breng ze dan weer op schouderhoogte. Bij elke zwaai adem je uit. Iedere keer als je ze omhoog brengt adem je in. Zorg er voor dat je armen niet hoger dan je schouders komen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *