MERIDIAAN OEFENINGEN


Meridiaan oefeningen of do-in oefeningen komen uit Japan. Het is een Japans systeem van oefeningen, strekkingen en ademhalingstechnieken. Gericht op het herstellen van evenwicht en het bevorderen van gezondheid en vitaliteit. De oefeningen bestaan al eeuwenlang. Ze zijn overgeleverd uit het boeddhisme, het shintoïsme en het taoïsme.

Meridianen zijn energiestromen in het lichaam die gekoppeld zijn aan organen. Ze zijn niet zichtbaar, wel voelbaar. Door alle meridianen in ons lichaam, moet voldoende energie stromen. Er zijn twaalf hoofdmeridianen in het lichaam. Bij elke meridiaan passen een of meerdere oefening(en). Je doet vaak een of meerdere oefening(en) omdat je meer energie wilt laten stromen in een bepaalde meridiaan. Oefeningen waardoor je je lekkerder en fitter gaat voelen.

Meridiaan oefeningen:

  • verbeteren je houding
  • verhogen je weerstand
  • verbeteren je spijsvertering
  • heffen slaapstoornissen op
  • nemen vermoeidheid en lusteloosheid weg
  • voorkomen of heffen stemmingswisselingen op

Meridiaan oefeningen doe je rustig en ontspannen. Er is geen competitie. Er is geen leeftijdsgrens. Iedereen kan de oefeningen op zijn of haar manier doen. Do-in voer je uit in gemakkelijk zittende kleding.

Kies oefeningen uit die je prettig vindt. Wees geduldig en lief voor jezelf. Raak niet gefrustreerd als een oefening niet lukt. Neem de tijd om de oefeningen eigen te maken. Begin met de oefeningen die je zelf het meest eenvoudig vindt. Doe niks met tegenzin. Dan wordt het oefenen ook steeds leuker en ga je vanzelf meer behoefte krijgen aan andere meridiaan oefeningen.

Tips
Probeer regelmatig te oefenen: liever elke dag vijf minuten dan elke week een uur. Alleen dan merk je verandering en verbetering in je lichaam. Heb je chronische klachten, wees dan extra voorzichtig. Heb je last van duizeligheid, sla dan oefeningen over waarbij je voorover hangt.

De vuistregel is: adem bij de beginpositie in door je buik, adem bij de strekking uit. Dat is ook het principe van loslaten. Bij elke uitademing laat je los. Je zult ook merken dat je bij de uitademing steeds verder kunt strekken. In principe probeer je de meeste strekkingen ongeveer twee minuten vol te houden. Een beetje pijn mag. De stijfheid verdwijnt vanzelf.

Een andere regel is: begin altijd bij de makkelijke kant (de kyo kant). Deze kant strek je wat langer dan de moeilijke kant (de jitsu kant). Zo verdeel je de energie in het lichaam en zul je merken dat de stijve kant steeds soepeler wordt.

Ga weer voelen
Luister naar je lichaam en ga weer voelen! Voel eens wat er gebeurt als je een kant van het lichaam hebt gestrekt. Voelt het warmer? Tintelt het?

meridiaan oefeningen, do-in yoga, yoga online, online yoga